Zastupiteľstvo PSK sa skončilo predčasne, zablokovala ho pravica

22.06.2010 Prešov

Prešov 22. júna (TASR) – Poslanci Prešovského samosprávneho kraja (PSK) nestihli prerokovať všetky body programu dnešného zasadnutia zastupiteľstva.
Dôvodom bolo to, že pri hlasovaní o rozpise dotácií pre základné umelecké školy, jazykové školy a školské zariadenia neštátnych zriaďovateľov sa členovia pravicového klubu KDH, SDKÚ-DS neprezentovali, čím nebolo zastupiteľstvo uznášaniaschopné. Predseda PSK Peter Chudík zastupiteľstvo predčasne ukončil.
O prijatí všeobecne záväzného nariadenia (VZN) v súvislosti s dotáciami pre neštátne školské zariadenia sa rozhodovalo na dvoch zasadnutiach zastupiteľstva. Pravica 3. marca odmietla podporiť návrh, ktorý určoval dotáciu pre tieto subjekty vo výške 88 % pripadajúcej na jedného žiaka podobného zariadenia v pôsobnosti samospráv. Keďže na schválenie VZN bola potrebná 3/5 väčšina všetkých hlasov, návrh neprešiel.
Podobná situácia nastala o dva týždne na mimoriadnom zastupiteľstve. Pravicoví poslanci argumentovali tým, že všetky deti považujú za rovnocenné a preto by zariadenia mali dostávať rovnaký príspevok bez ohľadu na to, kto je ich zriaďovateľom.
Vzhľadom na to, že vzniknutá situácia ohrozovala existenciu neštátnych školských zariadení, samosprávny kraj pristúpil k predfinancovaniu formou zálohových platieb na základe obojstranne podpísaných zmlúv.
Vedúca finančného odboru Mária Holíková uviedla, že dnes predložený návrh predpokladal len odobrenie toho, čo je stanovené v zmluvách s neštátnymi zriaďovateľmi.
\"Našim zariadeniam sme znížili rozpočet o 10 percent, automaticky oni z tých 88 percent nám vyskočili až na 97,77 %. Ak však nie je vôľa schváliť VZN, v danom prípade sme pristúpili ku kolektívnemu rozhodnutiu zastupiteľstva na schválenie dotácie, aby sme zadosť učinili zákonu o rozpočtových pravidlách, \" povedala vedúca odboru. Spresnila, že doteraz poukazovali dotáciu štvrťročne, vzhľadom na nepriaznivú situáciu v oblasti plnení rozpočtových príjmov budú pravdepodobne musieť poukazovať iba 1/12.
Predseda klubu KDH, SDKÚ-DS Pavol Tarcala v rozprave k tomuto bodu uviedol, že je potrebné, aby bolo prijaté príslušné VZN, tak ako to stanovuje legislatíva. \"Zákon jednoznačne hovorí, že obec a samosprávny kraj určí výšku dotácie všeobecne záväzným nariadením, toto nariadenie dodnes nie je schválené. Malo byť schválené ešte v minulom roku. Riešenie je rokovaním a hľadaním konsenzu medzi poslancami a vedením VÚC, \" povedal Tarcala.
Chudík pre TASR uviedol, že zvolávanie nového zastupiteľstva, ktoré prerokuje aj ostatné body, bude stáť ďalšie peniaze. \"Sedeli tu, boli prítomní, ale pretože nesúhlasili s jedným bodom, tak použili takúto metódu. Je to na nich, prečo to takto urobili, ale myslím si, že to nepomôže Prešovskému kraju, \" povedal Chudík. Dodal, že poslanci pravice blokovali VZN a teraz blokujú aj ďalšiu možnosť vyplatenia dotácií.
 

Vyberte región